schimbarea, singura constantă


‘Pe piatra funerară a mormântului unui episcop anglican, aflată în criptele Mănăstirii Westminster, stau scrise următoarele cuvinte:
Când eram tânăr și liber, iar imaginația mea nu cunoștea limite, am visat să schimb lumea. Când am mai îmbătrânit și am devenit mai înțelept, am descoperit că lumea nu se poate schimba, așa că m-am decis să îmi reduc pretențiile și să schimb doar țara mea.
Nici aceasta nu s-a lăsat însă schimbată.
Când am ajuns la anii senectuții, mi-am propus într-o ultimă încercare disperată să îmi schimb doar familia, pe cei care îmi sunt dragi, dar vai!, niciunul nu s-a lăsat schimbat.
Acum, când zac pe patul de moarte, îmi dau în sfârșit seama de adevăr: dacă m-aș fi schimbat pe mine însumi, aș fi contribuit prin exemplul meu personal la schimbarea familiei mele.
Inspirat și încurajat de această reusită, aș fi putut face mai multe lucruri bune pentru țara mea și cine știe, poate că aș fi schimbat într-adevăr lumea.’
Anonim

din cartea Supă de pui pentru suflet, Jack Canfield&Mark Victor Hansen

5 gânduri despre “schimbarea, singura constantă

 1. Sa abandonam tendinta de a ne agata de ceea ce este cunoscut si sa intampinam cu bucurie sau chiar sa dorim SCHIMBAREA, care ne mentine plini de energie. Daca te opui schimbarii sau daca tii sub control ceea ce este deja perimat, sistemul nervos intra in regim de suprasolicitare fizica sau psihica. Deci de ce sa te epuizezi luptand impotriva curentului?!.. Sa ajungi la concluzia personajului ca „ar fi putut schimba lumea”, daca incepea schimbarea cu el ??..

  Apreciat de 1 persoană

   • Milton Erickson spunea că schimbarea nu e doar posibilă; ea este inevitabilă.
    Oamenii, lumea se schimbă, vrând, nevrând. Unii se schimbă forțat, pentru a supraviețui, în baza spiritului de turmă… alții se schimbă pentru că așa aleg ei, după cum le place lor, după cum le e bine. Fiecare dintre noi alege cum vrea să aleagă. 🙂

    Apreciază

     • Într-o viață din ce în ce mai fără culoare, din ce în ce mai plină de frustrări, cu relații interumane tot mai deficitare, cu tot mai puțină încredere în sine… Vrem, nu vrem, lucrurile se schimbă oricum. 🙂

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s