Mintea


Ce este mintea?

fragmente din cartea Mintea, de Daniel J. Siegel

Prin ‘minte’ eu înțeleg tot ceea ce are legătură cu experiența noastră subiectivă prin care ne simțim însuflețiți, începând de la emoții până la gânduri; de la opiniile raționale, la imersările senzoriale interioare (simțite înaintea exprimării prin cuvinte sau ascunse în spatele lor) și apoi până la conexiunile pe care le stabilim cu alți oameni și cu planeta noastră. Iar, mintea se referă, de asemenea la conștiința noastră-experiența pe care o avem de a fi conștienți de acest sentiment al existenței pe care îl resimțim, experiența de a cunoaște prin conștientizare.

Mintea este esența naturii noastre fundamentale, cel mai profund sentiment al nostru de a fi in viață, aici, chiar acum, în acest moment.

Care este legătura dintre minte și creier?

Creierul-o rețea de neuroni interconectați și alte celule din interiorul capului, ce interacționează cu întregul organism și mediul din jur. Dar nu existau definiții ale minții în afară de ‘activitatea creierului’, folosită de neurologi, perspectivă inacceptabilă pentru antropologii sau lingviștii din grup, care iși focalizau atenția asupra naturii sociale a proceselor mentale, precum cultura și limbajul.

[…] Și totuși, faptul că mintea depinde de ceea ce face creierul nu înseamnă că ea e limitată doar la creier și nici că mintea este unul și același lucru cu activitatea creierului.

Definiție de lucru a unei trăsături a minții: un proces emergent încorporat și relațional, de auto-organizare, ce reglează fluxul de energie și informație, atât în noi înșine, cât și în relațiile cu lumea din afară.

….

Mintea are patru fațete: procesarea informațiilor, trăirea subiectivă, conștiința și auto-organizarea.

Mintea ca o proprietate emergentă a fluxului de energie ar putea fi localizată în întregul corp uman, nu doar în cap. Pentru ca există și alte rețele neurale în sistemul nervos al inimii și în organele interne este posibil ca fluxul de energie aflat în afara capului să poată crea tipare de aprindere neurală. Avem un creier în cap, un creier în inimă și un creier în intestine-ceea ce ar însemna că mintea este în mod plenar prezentă atât în fluxul de energie cât și în fluxul de informație, fiind încorporată în întregul corp uman și nu doar înmagazinată în cutia craniană.

Putea concentrarea unei minți asupra universului interior al altei persoane(acea stare de interconectare, în care simți cum altcineva te simte) să antreneze în plus niște tipare de energie astfel încât ele, ulterior, să implice non-localizarea-adică să-și facă efectul chiar și atunci când nu ne găsim în proximitatea fizică a celuilalt?

Mintea este atât încorporată, cât și relațională.

….

Dacă există șapte miliarde de semeni pe această planetă, atunci înseamnă că sunt șapte miliarde de feluri în care putem trăi. În plus, fiecare dintre noi, indiferent de cultură sau istorie, este o ființă umană. În calitate de ființe umane, mințile noastre se manifestă sub formă de fluxuri de energie și informație în noi înșine și între noi. A simți acest flux ca fiind haotic sau rigid, când ne situăm în afara integrării, devine o misiune de evaluare, de formare a unei imagini deschise despre ce se petrece în viața unei persoane.

Când ne simțim simțiți de o altă persoană, știm că viața noastră interioară este înțeleasă și respectată de interlocutor. Când suntem cu adevărat prezenți, când ne racordăm la celălalt prin focalizarea atenției asupra lumii sale interioare, când rezonăm cu el și ajungem să fim transformați de această interacțiune, noi cultivăm încrederea.

Acestea sunt doar câteva aspecte/fragmente din cartea Mintea, de Daniel J. Siegel.

O lucrare complexă, prin care luăm contact cu mintea unui om pasionat de…minte.

Sunt impresionată de modul în care autorul a explorat o paletă de aspecte ce pot fi încadrate în definiția minții, aceasta lucrare fiind o demonstrație în sine a ceea ce poate crea o minte strălucită.

“Daniel Siegel lărgește perspectiva lumii noastre prin această explorare a minții-care deschide și transformă însăși mintea cititorului. Din călătoria prin adâncurile Minții se naște sentimentul irezistibil că suntem conectați cu ceilalți și cu universul.” Daniel Goleman

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s