despre depresie și anxietate


,,Deoarece ți s-a oferit o explicație greșită pentru apariția depresiei și anxietății tale, cauți soluțiile greșite. Deoarece ți s-a spus că depresia și anxietatea reprezintă defecte ale substanțelor chimice din creierul tău, vei înceta să mai cauți răspunsurile în viața ta, în psihicul tău și în mediul tău și nu vei mai încerca să le schimbi. Vei rămâne blocat într-o poveste cu serotonină. Vei încerca să scapi de sentimentele depresive din mintea ta. Dar nu va funcționa decât dacă scapi de cauzele sentimentelor depresive din viața ta. Suferința ta nu este o avarie. Este un semnal-un semnal necesar.(…)

Am început să mă întreb ce i-aș spune acum-după tot ceea ce am aflat-versiunii mele adolescente, dacă m-aș putea întoarce în timp ca să vorbesc cu el, înainte să înghită acea primă pastilă. Cred că aș încerca să îi spun acelui adolescent o poveste mai sinceră despre propria lui suferință. I-aș spune că ceea ce auzise până atunci era fals. Asta nu înseamnă că toate antidepresivele sunt rele: unii oameni de știință credibili susțin că oferă o ameliorare temporară unora dintre utilizatori și că nu ar trebui respinse. Neadevărul constă, însă, în a spune că depresia este provocată de un dezechilibru chimic în creier și că soluția principală este un antidepresiv chimic. Această poveste le-a adus companiilor farmaceutice peste o sută de miliarde de dolari, iar acesta este principalul motiv pentru care ea persistă.

I-aș spune că oamenii de știință cunosc povestea adevărată de decenii întregi. Depresia și anxietatea au trei tipuri de cauze-biologice, psihologice și sociale. Toate sunt reale și niciuna dintre ele nu poate fi descrisă de ceva atât de simplist precum ideea de dezechilibru chimic. Cauzele sociale și psihologice au fost ignorate o vreme îndelungată, deși se pare că motivele biologice nu își fac simțită prezența fără ele.

I-aș explica că aceste cauze nu fac parte dintr-o teorie marginală, nebunească. Ele reprezintă concluzia oficială a instituțiilor medicale de prestigiu din întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății-corpul medical principal în lume-a rezumat dovezile foarte bine în anul 2011, atunci când a explicat: ,,Sănătatea mentală este, mai presus de orice, un indicator social și, prin urmare, necesită soluții sociale, dar și individuale.

Națiunile Unite-în declarația oficială dată de Ziua Mondială a Sănătății în 2017- au explicat că ,,povestea biomedicală dominantă despre depresie se bazează pe utilizarea subiectivă și selectivă a rezultatelor științifice care fac mai mult rău decât bine, subminează dreptul la sănătate și trebuie să fie abandonate”. Există o bază de date din ce în ce mai mare care dovedește că depresia are cauze mai profunde, așa că, deși medicamentele au rolul lor, trebuie să încetăm să le mai folosim ,,pentru a gestiona chestiuni strâns legate de problemele sociale”. Trebuie să trecem de la a ne concentra asupra dezechilibrelor chimice la a ne concentra asupra dezechilibrelor de putere.

Nu ești o mașinărie cu piese defecte. Ești un animal ale cărui nevoi nu sunt satisfăcute. Ai nevoie de comunitate. Ai nevoie de valori pline de însemnătate, nu de valorile nesănătoase care ți-au fost îndesate pe gât toată viața, spunându-ți că fericirea vine din bani și din cumpărarea obiectelor. Ai nevoie de muncă semnificativă. Ai nevoie de lumea naturală. Ai nevoie să simți că ești respectat. Ai nevoie de un viitor sigur. Ai nevoie de conexiuni față de toate aceste lucruri. Ai nevoie să te eliberezi de rușinea pe care o simți pentru faptul că ai fost tratat urât.

Fiecare ființă umană are aceste nevoi, iar în cultura noastră, suntem destul de buni la a ne satisface nevoile fizice-de exemplu, aproape nimeni nu mai moare de foame la propriu, ceea ce reprezintă o realizare extraordinară. Dar am început să eșuăm în satisfacerea acestor nevoi psihologice. Acesta este un motiv esențial pentru care tu-și mulți oameni din jurul tău-ești deprimat și anxios.

Nu suferi de un dezechilibru chimic al creierului. Suferi de un dezechilibru social și spiritual în modul în care trăim. Nu este vina serotoninei, ci a societății. Nu creierul tău este problema, ci durerea ta. Desigur că biologia ta îți poate înrăutăți suferința. Dar ea nu e cauza. Nu este forța motrice. Nu acolo trebuie să cauți explicația principală sau soluția principală.

I-aș spune sinelui meu mai tânăr: durerea nu este dușmanul, indiferent cât de mult ar durea. Ea este aliatul tău-te conduce departe de o viață irosită și te îndreaptă către una mai capabilă de a te împlini.

Apoi, i-aș spune: te afli la o răscruce. Poți încerca să înăbuși semnalul. Asta te va conduce către mulți ani irosiți în care durerea va persista. Sau poți asculta semnalul și îl poți lăsa să te ghideze departe de lucrurile care te rănesc și te epuizează și către lucrurile care îți vor satisface nevoile adevărate.

(…) Mi-a explicat că doliul profund și depresia au simptome identice dintr-un motiv întemeiat. Mi-am dat seama că depresia este și ea o formă de doliu-pentru toate conexiunile de care avem nevoie, dar pe care nu le avem.

(…) Odată ce întelegem că depresia este, în mare parte, o problemă colectivă provocată de ceva ce funcționează greșit în cultura noastră, devine evident că și soluțiile trebuie să fie-în mare parte- colective. Trebuie să ne schimbăm cultura, astfel încât mai mulți oameni să își poată schimba viețile.

(…) Ai nevoie de greață. Ai nevoie de durere. Este un mesaj și trebuie să ascultăm acel mesaj. Toți oamenii deprimați și anxioși din lume-cu toții ne transmit un mesaj. Ei ne spun că s-a întâmplat ceva greșit în modul cum trăim. Trebuie să încetăm să înăbușim sau să reducem la tăcere ori să transformăm acea durere într-o patologie. În schimb, trebuie să o ascultăm și să o apreciem. Abia atunci când ne ascultăm durerea o putem urmări până la sursa ei-și doar acolo, unde îi putem vedea adevăratele cauze, putem începe să o depășim. ”

fragment din cartea Legături Pierdute, Cauze reale ale depresiei și soluții surprinzătoare

de Johann Hari

Johann Hari este autorul cărții Chasing the Scream, bestseller în topul ,,New York Times”, dedicat Războiului Drogurilor din SUA secolului trecut. A primit în două rănduri titlul de Jurnalist al Anului din partea Amnesty International(Marea Britanie) pentru reportajele privind războiul din Congo și abuzurile la adresa drepturilor omului din Dubai. Scrie pentru New York Times și Los Angeles Times și apare frecvent, în calitate de comentator, în cadrul emisiunii HBO ,,Real Time with Bill Maher”.

Discursul său de la TED Talks, ,,Tot ceea ce știți despre dependență este greșit” a fost urmărit de peste douăzeci de milioane de ori.

sursa imagine: Tom de Bondt

watercolour

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s