stari


‘Azi, ma simt super!

?

Sunt intr-o stare buna, plina de energie!’

sau

‘N-am chef!

?

N-am chef de nimic, nu ma simt bine!’

De ce?

Asa, nu stiu!’

Avem uneori stari emotionale puternice, de mare impact asupra noastra. Acele stari de exaltare, de bucurie, de veselie, de bine sau din contra, acele stari de disconfort psihic, de tristete, de suparare, de dezgust, de amar.

Si intr-un caz si in altul, adica si cand avem o stare buna si cand avem o stare rea, e bine sa intelegem ce anume a produs aceasta stare. Factorul declansator. Stiu ca uneori se intampla ‘din senin’ :), dar tot exista un ‘nu stiu ce si un nu stiu cum’, constient sau inconstient.

De multe ori, cand iti asterni gandurile pe hartie, cand incerci sa descrii ce ti se intampla, situatia devine mai clara, mai usor de inteles. In cazul meu, functioneaza.

Pentru starile de bine, nu prea se inghesuie nimeni sa scrie ce, cum, de ce, cand si unde simte. Cu toate ca ar fi de dorit sa punctam si astfel de momente, sa te descoperi si sa poti aduna astfel cat mai multe momente frumoase. Sa stii ce iti face bine.

Pentru starile de disconfort emotional, m-am inspirat din urmatorul articol

http://www.mindtools.com/pages/article/newTCS_81.htm?utm_source=Facebook&utm_medium=social&utm_campaign=mtpage

si va propun urmatoarea secventa de pasi pentru a gestiona o stare emotionala neplacuta:

1. Calmeaza-te, folosind tehnici de respiratie adanca, meditatie sau intr-un mod personalizat, pe care il folosesti special si reuseste sa te linisteasca.

2. Identifica situatia- ce anume ti-a produs starea neplacuta, ce te-a tulburat? ce te deranjeaza de fapt?

3. Analizeaza in detaliu starea ta emotionala, cum te simti. De exemplu: ma simt umilit/a, frustrat/a, dezamagit/a, agitat/a, amenintat/a etc

4. Legat de starea ta emotionala, identifica gandurile ‘la cald’ care vin la pachet. De exemplu: ‘nu cred ca am facut o impresie buna/ se crede superior si ma desconsidera/ nu pot accepta modul in care ma contrazice’ etc. Scrie toate gandurile care iti trec prin minte.

5. Identifica aspectul evident care te-a condus la aceasta situatie. De ce te simti astfel? Ce a declansat aceasta stare?

6. Sunt aspecte care pot contrazice gandurile tale ‘la cald’? Ce gandeste persoana implicata? Ce parere ar avea alte persoane despre aceasta situatie?

7. Filtreaza aspectele identificate la pasul 5 si pasul 6 astfel incat sa obtii o legatura, un echilibru intre ele.

8. Reevalueaza-ti starea actuala. Sunt aspecte noi identificate? Sunt actiuni de intreprins? Care sunt pasii urmatori?

Cum te simti? mai bine sau mai rau? 🙂

2 gânduri despre “stari

  1. cand nu dau rezultate pasii urmati in teorie, atunci cand nu ne e bine, se intampla cate un fapt care te inunda de seninatate; de exemplu: ieri nu aveam deloc o stare emotionala buna dupa o relocare de domiciliu, fiind prima noapte in locatia noua, cei 2 baieti ai mei m-au intrebat la culcare: Mami, aici unde e rasaritul, ca sa stim unde ne spunem rugaciunea??!!…..Va iubesc, dragii mei copii!!!… sunteti cea mai mare bucurie a mea…..

    Apreciază

Lasă un comentariu